Dodeljene nagrade Svetislav Milić – mladima od srca

ITkonekt je ove godine podržao i učestvovao u realizaciji nagrade Svetislav Milić mladima od srca. Inicijativa za ovu nagradu potekla je od organizacije Nađi Raula iz Niša, a sama dodela je obavljena u petak 15. novembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Nagrade su dodeljene u kategoriji nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i u par specijalnih kategorija.

Ponosni smo na naše ovogodišnje dobitnike i radujemo se njihovim budućim uspesima. Evo ko su oni i šta su do sada uradili:

Jelena Tomašević je vođa protesta „Fridays for future“ u Beogradu, a pored toga je predstavljala Srbiju na olimpijadi iz robotike, a u humanitarne svrhe je odsekla svoju kosu i poklonila ženama oblolelim od raka. Jelena je dobitnik specijalne nagrade za promene u društvu.

Nemanja Tadić je plivač kojem je sa samo sedam godina amputirana noga zbog raka kostiju, a danas je prvak države na 50 metara slobodnim stilom i viceprvak na 100 metara slobodno. Trenutno je u intenzivnim pripremam za predstojeću Paraolimpijadu u Tokiju. Nemanja je deo i humanitarnih projekata, pa tako učestvuje u akciji koju sprovodi „Nurdor“, a tiče se izgradnje roditeljske kuće, u kojima borave mališani koji se leče od raka, a žive van Beograda. Dobitnik je nagrade u kategoriji sporta.

Nikola Kostić, naš najmlađi dobitnik nagrade, učenik je osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ u Nišu i predstavlja primer pravog kreativnog dečaka pred kojim je budućnost. Godinama je snimao različite klipove na internetu, postao je poznat po brzini sklapanja Rubikove kocke, a trenutno se bavi programiranjem. Poseban doprinos njegovom razvoju u sferi IT industrije dao je i Hari Roberts, Google developer, koga je upoznao na konferenciji ITKonekt, održanoj u aprilu ove godine u Nišu. Nikola je dobitnik specijalne nagrade za promene u društvu.

Veljko Đurić na republičkim takmičenjima osvaja maksimalan broj bodova, pa čak ima i nadimak Veljko 100 bodova. Autor je dve knjige, a njegova široka interesovanja su posledica avanturističkog duha. Do sada ima oko 80 nagrada sa raznih takmičenja, a za poslednje četiri godine izdvaja 33 prva mesta, 11 drugih i 4 treća mesta. Veljko je dobitnik nagrade u kategoriji nauka i obrazovanje.

Danilo Đokić je svoj talenat za crtanje pretvorio u humanitarni rad. Sve je počelo kao pomoć školskoj drugarici u prikupljanju novca za operaciju u Moskvi i od tada Danilo ne prestaje da organizuje akcije sa Učeničkim parlamentom i pomaže ljudima. Danilo je dobitnik nagrade u kategoriji humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava.

Vuk Bibić je pravi zaljubljenik u prirodne nauke. U osnovnoj školi se takmičio iz matematike, fizike, hemije, programiranja i engleskog jezika. Takođe je osvajao razne nagrade na takmičenjima kao što je „Tesla info kup“. Naročite uspehe je postigao iz hemije i programiranja. Trenutno je student Elektronskog i Prirodno – matematičkog fakulteta, Univerziteta u Nišu, gde ima prosečnu ocenu 10. Vuk je dobitnik nagrade u kategoriji nauke i obrazovanja.

Nemanja Kovačević je novinar i voditelj. Na televiziji je počeo da radi sa nepunih sedamnaest godina. Zbog svog humanitarnog angažovanja, upisan je u istoriju kao najmlađi nagrađeni novinar u Srbiji. Redovno promoviše kulturu, tradiciju i umetnost, a to radi na različite načine. Kroz različite projekte, Nemanja se već godinama trudi da očuva kulturu i da mladima ukaže na važnost iste. Član je brojnih udruženja, a kroz svoj rad pokazuje da i pojedinci mogu biti pozitivni pokretači promena u društvu. Nemanja je dobitnik nagrade za kategoriju kultur ai umetnost.

Ana Kitić je trenutno na doktorskim studijama na Mašinskom fakultetu. Drži vežbe studentima mlađih godina studija, a godinama je proglašavana za najboljeg studenta u generaciji, bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta. Ana je dobitnica specijalne nagrade za promene u duštvu.