Podrška žena u IT-ju

Iako se programiranje još uvek više doživljava kao muško zanimanje, ipak postoji značajan broj žena koje su veoma uspešne u ovoj oblasti. Žene mogu takođe biti odlični stručnjaci u IT industriji, i zato želimo da pomognemo da se što više njih opredeli za karijeru u IT-ju. Budući da se u ovoj industriji nudi sve veći broj poslova, kada bi se što više žena odlučilo da radi u IT-ju, stepen nezaposlenosti u našoj zemlji bi se smanjio.

Projekat podrške žena u IT-ju smo sproveli kroz niz aktivnosti:

Start TelAviv – takmičenje za žene preduzetnice u saradnji sa Izraelskom ambasadom

ITkonekt je u saradnji sa Izraelskom ambasadom Srbije organizovao Start Tel Aviv takmičenje za startupove u kojima su žene osnivači. Pobednice su imale priliku da besplatno odu na DLD festival, najveći internacionalni festival inovacija u Izraelu. Ovo je bila jedinstvena prilika za njih da upoznaju lidere izraelskog preduzetništva, biznis investitore i predstavnike tehnoloških inkubatora, i na taj način steknu značajno iskustvo za razvoj sopstvenog biznisa i pronađu potencijalne investitore.

Kategorija na ITkonekt blogu – Žene u IT-ju

U okviru našeg projekta: ITkonekt blog, pokrenuli smo i kategoriju Žene u IT-ju gde se trudimo da predstavimo pozitivne i inspirativne primere žena koje rade u IT industriji.

Pročitajte neke od naših priča na LINKU.

Učešće na događajima koji promovišu ženski aktivizam i preduzetništvo

S obzirom da su osnivači ITkoneka dve žene, poznatije kao dve Milice, trudimo se da pozitivnu priču ITkonekta predstavimo na što više događaja posvećenom ženama kako bismo primer pozitivnog startupa preneli u vidu motivacije. Pored mnogih događaja, prisustvovali smo kao govornici na događaju u organizaciji Microsofta: Ženske priče o IT-u.


Širenje svesti o ženama u IT-ju kroz ITkonekt kanale i medije

Za promovisanje IT industrije kao poželjnog radnog mesta za žene, koristimo i kanale IT konekta i našu zajednicu, još od 2015. godine, kao i medije koji nas podržavaju i sa kojima imamo saradnju.

Priče u IT-ju

U okviru projekta Priče u IT-ju, predstavili smo neke pozitivne primere žena koje ne samo da su dobre u svom programerskom poslu, već i rade razne zanimljive stvari mimo svog posla. Neke od njih su čak i šampionke u kik boksu.

Više o ovom projektu pročitajte na linku.